Senaste inläggen

Av Inga-Lina - 20 juni 2008 13:23

Jag vill önska er alla en riktigt skön midsommarafton - en av mina favorithögtider, en djupt folklig tradition, något av det svenskaste som finns. Men jag ska även minnas min polska midsommar för åtta år sedan, nedanför murarna för slottet i Malbork, eldarna som brann på stranden, bovetegröten och de gröna bärnstenen jag bar. Och dragspelet spelade...

Av Inga-Lina - 19 juni 2008 20:13

Min mans gamla kursare Anna-Sofia Bonde skriver i Dagen om Susan Howatch (tack, Monica, för tipset) och om anglikanska kyrkan, om längtan efter "själavårdare som - när det behövs - tar demoner på allvar och kan tänka sig att - när nöden kräver - utföra exorcism. I Howatchs böcker händer det att präster gör just detta, samt att de helar sjuka individer och relationer."

Jag vet inte om de finns i Svenska kyrkan - jag längtar också, av hela mitt hjärta. Hittills har jag hanterat min längtan genom att helt enkelt hitta på en sådan själv. Prästen Ludvig i "Mirakelkuren" och den kommande "Drottningflickan" har helandets gåva, kan se in i själens mörkaste vrår och drar sig inte för att utmana sina egna och andras demoner.

Men mina böcker är inte (inte än) så bra som Susan Howatchs. Hon är gudinnan och jag är en enkel tempeltjänare :) Läs, läs, läs!

Av Inga-Lina - 19 juni 2008 11:21

Forskaren Ann Heberlein föreslår i dagens Expressen att de tjocka svenskarna ska äta mindre och röra på sig mer. Jag fastnar framför allt för följande citat:

Det går bra att hetsa mot det vackra folket som köper Hermèsväskor – men de mindre vackra som lägger sina slantar på tyska chips och storpack importerad pizza, som göder sina barn med sockrade frukostflingor och läsk, angår inte deras begär mig?


Har Ann Heberlein någonsin levt på existensminimum och jagat extrapriser? I så fall hade hon vetat att mataffärer ALDRIG rear ut grönsaker men ALLTID rear ut korv. I så fall hade hon vetat att mataffärer ALDRIG lockar med extrapriser på hälsomat men ALLTID lockar med extrapriser på chips och läsk. I så fall hade hon vetat att hälsofika på en Lotta Voltaire-café kostar minst sjuttio kronor medan en kaffe och en kanelsnäcka kostar tjugo kronor på Pressbyrån.


Klassperspektiv, någon?Aldrig billigtAv Inga-Lina - 17 juni 2008 18:04


Vilka böcker har ni köpt men som bara blivit stående i bokhyllan olästa?
Så lyder Petras fråga den här omgången. Och mitt svar på den är:


Jan Guillou, Häxornas försvarare

Fullständigt obegripligt. Jag gillar honom, verkligen. Har läst ALLA delarna i Hamiltonserien. Älskar hans reportage. Men just den boken, en historisk dokumentär om häxprocesser i Sverige tar av någon obegriplig anledning emot.


Bengt Ohlsson, Gregorius

Ett lika stort mysterium. Kastar mig över hans klockrena krönikor i På stan och slukar hans obetalbara svar till Amelias läsare. Fick dessutom romanen av min älskade son - i julklapp! Men det hjälper inte. Jag klarar inte av böcker som är skrivna i presens. Det är en hemlighet jag burit på länge. Nu är det sagt.


Elizabeth Kostova, Historikern

Varför köpte jag den överhuvudtaget? Jag är ju allergisk mot allt som har med vampyrer att göra. Jag tycker inte de är intressanta, jag tycker inte att de är sexiga. Men å andra sidan har jag hört så mycket gott om boken. Den kanske inte alls handlar om vampyrer? Jag har kanske missförstått alltsammans? vet faktiskt inte vad jag ska göra med den.

Av Inga-Lina - 17 juni 2008 15:23

Har varit på förlaget i flera timmar idag och frestat min redaktörs tålamod. Fast vi började med en trevlig lunch på Vetekatten. Sedan höll vi på med texterna till omslaget: framsidan och baksidan, fliken fram och fliken bak. Nu liknar omslaget en julgran (eller en anslagstavla, vilket man vill) men en ovanligt trevlig sådan. Jag funderade ett tag på att smycka ut omslaget med snören och guldstjärnor och roliga knappar, men där satte redaktören stopp och skickade ut mig för att hämta kaffe och doppa huvudet i ishinken. Lugnade ner mig och hann även möta min förläggare. Hemsidan är på väg - domännamnet drottningflickan.se är färdigt, och i mitten av augusti ska den vara igång. Sedan fick jag botanisera lite på förlagslagret: fick bland annat med mig Jens Lapidus "Aldrig fucka up", Annika Thors "Motljus" och min älskling Renate Dorrsteins "Min son har ett sexliv och jag läser Rödluvan för mamma". Dessutom en "dansker", Knud Romer  "Den som blinkar är rädd för döden". Jag var ju så svältfödd på läsning, hade läst ut allt jag hade hemma och började om på Anton Tjechovs samlade. Semestern hägrar!


Hägring

Av Inga-Lina - 14 juni 2008 12:51

Min kära kollega på Skrivarakademin Ylva Wallin har blivit min bloggranne! Så himla kul. Kolla hennes funderingar om att skriva HÄR. Jag har faktiskt världens bästa kollegor.

Av Inga-Lina - 13 juni 2008 14:23

... Ylva Wallin som är hjärnan bakom Skrivarakademins nya Barn- och ungdomslinje. Det är så himla bra!


Hej Inga-Lina och Grattis! Bra jobbat!

(Har du sagt till mig att du har en bloggsida? Det har jag ju missat och nu fann jag dig via Bokhora.se som jag surfat runt på idag efter att ha träffa Johanna på värsta Förlagsfesten igår)

Jag läser just nu "The writer´s guide to crafting stories for children" av Nancy Lamb inför vår gemensamma start av den ettåriga Barn- och ungdomsbokslinjen på Skrivarakademin, och har där funnit vad som behövs för att lyckas med att skriva en bok.

1) Begär och/eller lust. Detta fick jag helt klart förtydligat för mig i DN iförrgår (11/6) då Nina Björk uttalar sig efter att ha fått Bonniers stipendium för kulturjournalistik, "Det är så otroligt roligt att skriva en bok, allt blir så meningsfullt runt omkring en". Jag som alltmer tycker att livet saknar mening och vardagen är gråtråkig, förstår nu varför jag skriver.(Vilket får mig att tänka på Beavoir som säger att Livet är meningsingslöst, det är upp till varje männsika att ge det mening - alltså skriver jag!) Annars kan man ju lyssna till Klas Östergren, som sa på Författarsamtalet i våras (också på Skrivarakademin : ) ) Att man skriver för att reda ut saker och ting.

2) Diciplin. Dvs arbetsdiciplin. Det är bara att skriva helt enkelt, regelbundet och ofta.

3) Beslutsamhet och mål. Hänger väl delvis ihop med ovanstående. Vilket får mig att tänka på den där superkvinnan som paddlade runt amerika, Renata Chlumska, som numer föreläser om målfokusering för företag (: () men ivilket fall så talar hon om målbilder. Hur viktigt det är att se sig själv klara av det! Att tro på det man vill göra och tro att det är möjligt varje gång man möter motstånd, för motstånd möter man, varje gång.


Så Gratis till att du besteg berget, och grattis till att du nu kan rulla nedför ett tag och njuta!

Vi ses,

och jag delar din upplevelse, fick min senaste bok i handen av redaktör Ylva (alla heter Ylva) på festen igår. KUL! Plus att jag la sista Post-It-dramturglappen till min kommande bok. ÄNTLIGEN har jag en hel intrig, och därmed snart ett första manus klart!

Glad är jag att vi författare som undervisar på Skrivarakademin faktiskt får ur oss böcker också - inte helt fy skam!


Puss från

Ylva

Av Inga-Lina - 12 juni 2008 20:27

Har varit på förlaget idag och lämnat ifrån mig korrekturet. Nu ligger det två pappersbuntar på redaktörens bord: den som jag har kladdat i och den som en professionell korrekturläsare gått igenom. Redaktören ska alltså nu föra in både hans och mina ändringar och sedan ska sidorna brytas en gång till. Jag har filat och filat på formuleringar, flyttat meningar och ändrat namnet på en huvudperson, men annars var manuset förvånansvärt samlat. Jag har till exempel inte behövt flytta runt kapitel eller dela upp dem.

Överhuvudtaget känner jag mig idag som ett fotbollslag som lyckats komma upp i en högre division. Var sedan en sväng uppe hos min agent och det var också ett mycket trevligt möte. Ett stort beslut jag definitivt tagit idag är att den nya boken ska få en egen hemsida. Sedan var jag slut, såväl mentalt som fysiskt. Rätt som det var befann jag mig i en affär för festprylar där jag stod och stirrade på presentpapper. Plötsligt kände jag att det var det skönaste jag gjort på länge: bara stå och titta på olika mönster. Katter, fiskar, jordgubbar. Presentpapper ställde inga krav på mig. Presentpapper hade inga arbetsuppgifter åt mig. Och jag förstod att jag behöver semester. Ska försöka smälta tanken ikväll.

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se