Alla inlägg den 21 juli 2008

Av Inga-Lina - 21 juli 2008 13:16

En mördare som skyller ifrån sig - är det ett tecken på hans bottenlösa ondska? Snarare tycks det mig som att han just här visar sig väldigt mänsklig. Vi vältrar över skulden på andra rent rutinmässigt, det gäller såväl politikens värld som tvättstugans.


Att skylla ifrån sig, oviljan att ta på sig ansvar är ett så grundläggande drag i det mänskliga psyket att flera världsreligioner skapades enkom för att bekämpa det. Gud själv kom ner till oss en gång och lät sig bli korsfäst bara för att demonstrera att det är möjligt för en människa att tillstå: "allt är mitt fel".


Men verkan av den chockterapin har avklingat. För ett par månader sedan recenserade jag en bok om tyska soldater som under andra världskriget deltog i massavrättningar av civilbefolkningen. (Harald Welzer, Gärningsmän. Daidalos) Då skrev jag så här:


Vilka psykologiska byggstenar måste du använda för att ge dig själv tillåtelse att begå de mest bestialiska brotten och ändå behålla ditt goda samvete?

Du börjar i ditt centrum.

Stanna upp och lyssna inåt. Där pågår ett ständigt brus av tankar, känslor, sexuella impulser, äkta och falska minnen, kroppsliga sensationer. Du har full tillgång till bruset – och det betyder att du i varje enskilt ögonblick kan få tag på den exakta orsaken till att du handlar som du gör. Eftersom du har tillgång till motiven får du automatiskt stor förståelse för dina egna handlingar,. Men du hör bara ditt eget brus – inte någon annans. Du har med nödvändighet mycket mindre förståelse för de andra, vars beteende du tenderar att se som binärt: bra eller dåligt. För din egen del kan du på ett nyanserat sätt, baserat på gedigen kunskap, rättfärdiga varför just du varit tvungen att ljuga, bedra eller svika.

Det är den ena psykologiska mekanismen som träder i kraft sekunden innan du begår ett brott.

Den andra är din bristande benägenhet att ifrågasätta de beslut som du redan tagit. Du orkar inte repa upp väven som du vävt. Det kräver för mycket energi att backa. Det är lättare att säga B när man redan sagt A. Att inte säga B kan medföra skam, skam utesluter oss från social gemenskap och vi överlever inte utanför gruppen.

Den tredje mekanismen är den naturliga önskan att lösa problem som dyker upp under arbetets gång, när man redan sagt B och är ohjälpligt inne i processen.

På det stadiet började polismännen i bataljon 45 diskutera vem man skulle skjuta först: mammorna eller barnen? Vilka karbiner var bäst att använda, de tyska eller de ryska? Resten gav sig. Snart var dödandet en rutin, ett jobb man skulle göra, och det enda som störde var avbrott i rutinen – att man råkade möta ett barns blick innan man avlossade skottet.

(publicerat i Aftonbladet Kultur 8/2-2008)


På det stora hela är det just de här insikterna som gör att jag inte är humanist utan väljer att vara religiös.


PS. En fundering åt samma håll, men med en helt annan utgångspunkt och finns här. Visst är det så: så länge man är utrustad med förnuftig läggning och god matsmältning tror man att det är ens höga moral som avhåller en från brott, man tror att ens oförvitlighet är resultatet av egna ansträngningar - istället för att ödmjukt tacka sina gener, sin goda uppfostran och sin goda tur. Eller, för att parafresera John Bradford, "There but for the grace of God, go I".


Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards