Direktlänk till inlägg 4 februari 2008

Bokfemman vecka 6 - Bokserier

Av Inga-Lina - 4 februari 2008 22:23

Tack Malin för en underbar bokfemma! Lustigt nog skrev jag för bara ett par veckor sedan en föreläsning för vår distansutbildning just om bokserier. Där förklarade jag fenomenet så här:


Tio böcker generar mer inkomst för författaren än bara en, men det är bara en liten del av förklaringen. Hemligheten ligger snarare i genrens natur – här skapar vi den hållbare hjälten, som ska tåla en del stryk, ska överleva livshotande situationer, ha nio liv och alltid landa på fötter. En sådan hjälte vill man inte kassera i första taget.


Här kommer mina favoriter i genren:


Susan Howatch, Starbridge-serien och S:t Benet´s-serien

Den oförlikneliga, lysande, magnetiska Susan Howatch har skapat ett mästerverk, ett mäktigt bygge med sina romaner om den anglikanska kyrkan av igår och idag. Passioner, mysterier, människor som går in under huden på dig - böckerna är ytterst beroendeframkallande. De första tre delarna i Strabridge-serien kom på svenska, därefter avbröts utgivningen. Men resten finns att läsa på engelska.


Marian Keyes, serien om systrarna Walsh

Alla böckerna finns på svenska. Den populära irländskan behöver knappast en presentation. Jag har dock förstått att det finns en del fördomar mot henne; att hennes böcker skulle vara lättviktiga. Nå, det tycker förstås inte jag. "En oväntad semester" är en av de bästa böckerna jag läst som handlar om missbruk och beroende. Ännu har jag inte läst den senaste systrarna Walsh-bok, "Är det någon där?" men det ska jag göra så fort jag är klar med mina egna bokprojekt för i år. Till sommaren, på Saltsjöbadet:) Då ska jag belöna mig själv med Marian Keyes...


Jan Myrdal, serien med jag-berättelser

Vid det här laget torde det stå klart att jag är en stor beundrare av Myrdal och när det gäller bokserier är det svårt, för att inte säga omöjligt, att gå förbi en av den svenska litetraturens mest ambitiösa projekt. Myrdal skriver fram sitt liv från olika perspektiv och med olika infallsvinklar. Barndomstrilogin är mest känd, men jag vill slå ett slag för de mindre kända, men hysteriskt roliga "När morgondagarna sjöng", "Inför nedräkningen" och "Gubbsjuka".


Honoré de Balzac, Den mänskliga komedin

...är faktiskt också en bokserie, fast man kanske inte tänker på det. Men klassikerna som "Eugenie Grandet", "Förlorade illusioner", "Pappa Goriot" ingår alla i den makalösa kavalkaden som består av inte mindre än 85 (!) romaner, fördelade på åtta olika bokserier. Det roligaste av allt - de är läsvärda än idag, och "Pappa Goriot" finns till och med som pocket.


Aino Trosell, Siv Dahlin-böckerna

Mycket i det här livet är obegripligt. Varför regnar det alltid när jag glömt paraplyet? Varför ligger nycklar alltid längst ner i en väska? Varför ligger inte Aino Trosell högst upp på alla bästsäljarlistor? Böckerna om Siv Dahlin är de enda i deckarsvängen där en arbetare löser brott. Huvudpersonen är helt underbar att lära känna, böckerna är roliga och seriösa, underhållande och gripande. "Om hjärtat ännu slår", "Se dem inte i ögonen" och nu senast "Tvångströjan" - läs och njut!


Aino Trosell  Honoré de Balzac  

 
 
Therese

Therese

5 februari 2008 08:44

Det är alltid lika kul att upptäcka nya pärlor i bokloggvärlden! För mig som är ny är det oändligt många, och en del gillar man mer, som din.

Balzac är självskriven på bokfemma denna vecka. Hmmm... att jag inte tänkte på det-

http://bokbloggen.bloggagratis.se

 
Monica

Monica

5 februari 2008 08:45

Har du någon aning om varför den svenska utgivningen av Howatch stoppades? Sålde för dåligt? En del kristna bokförlag har efterlyst "kristna" romaner, jag fattar inte varför de inte satsar på Starbrigdeserien och St Benet? Den första är ju tidlös den andra tillräckligt aktuell för att våga ge sig på.

http://monicaolssonkolkman.blogspot.com

 
Eva

Eva

5 februari 2008 09:41

Ja Aino T hade vi en heldag med på Medlefors, minns den dagen med glädje. Ja hela veckan!! Har ni ingen distanskurs på ca 25%?!

http://www.bakomberget.blogspot.com

 
Eva

Eva

5 februari 2008 10:20

Nu blev jag mkt intresserad av Howatch, som jag aldrig läst något av. Ämnet lockar!

http://www.bakomberget.blogspot.com

 
Ingen bild

Inga-Lina

5 februari 2008 11:49

Tack för alla kommentarer! Ja, varför stoppades utgivningen? Det är ett smärre mysterium, men det är som du säger, Monica, ett ännu större mysterium är varför inget förlag har återupptagit utgivningen? Se dagens inlägg för ett möjligt svar... Eva! Howatch är underbar, verkligen!

 
Jämtlandstösen

Jämtlandstösen

5 februari 2008 20:39

Jag har helt missat Howatch böcker om anglikanska kyrkan. Läste för bra längesedan annat av Howatch men nu blev jag också nyfiken på de andra böckerna av henne.

http://jamtlandstosen.blogspot.com

 
Ingen bild

Inga-Lina

5 februari 2008 21:19

De gamla böckerna var också fina. De utgick ofta från en historisk händelse som författaren spann vidare på och satte in i mer modern miljö. Tudor-huset, kampen mellan vita och röda rosen...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Inga-Lina - 25 januari 2010 21:59

Kära vänner! Från och med nu hittar ni mig på den nya bloggen:   http://ryskabarder.bloggplatsen.se/   Den är rätt hårt nischad,men kul! ...

Av Inga-Lina - 19 januari 2010 13:25

Ett nytt år - ett nytt projekt. Under året kommer jag att medverka i en ny blogg, ett projekt där vi tolkar modern rysk poesi och lägger ut tre-fyra dikter i månaden. Vi kommer att fokusera på främst ryska singer/songwriters men även en del moderna k...

Av Inga-Lina - 31 december 2009 13:15

Det har varit ett turbulent år för mig, med många omvärderingar, många bekymmer och många vägval. En rolig sak som hänt är att jag skaffat en kolonilott, där överraskade jag mig själv rejält. Under andra halvan av året hade jag för första gången på l...

Av Inga-Lina - 22 december 2009 16:07

Vad är det med SVT och deras vurm för manliga genier? Mankell skriver om Ingmar Bergman. Mossigt i överkant. Var är den stora satsningen på Karin Boye? Edit Södergran? Astrind Lindgren, för Guds skull! Ja, jag vet att SVT tog tag i Selma Lagerlöf. Me...

Av Inga-Lina - 18 december 2009 20:52

Kan inte fatta att det är sant. Tre veckor ledigt. För första gången på tre år. Ska försöka smälta det. ...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se